- altıcizilen

Follow me on Twitter

Paylaş

emotionalisme:heyecansalcılık hipokrit:ikiyüzlü
_yaşam o kadar ürkünç ki ona dayanmak ancak ona aldırmamakla mümkün olur! bu da ancak sanat dünyasında yaşayarak gerçekleşir. (flaubert)
_gerçeğin sadece bozulmuş biçimine sahip olduğumuz duygusu ve düşüncemizin öznel biçimleri içinde hapis edildiğimiz duygusu, ilk kez Mademe Bovary'de sanatsal ifadesini bulmuştur.
bovarizm:sürekli başka insanların yerinde olmayı isteyen, başka bir deyişle, kendilerini oldukları gibi değil, olmayı istedikleri gibi gören zavallıların yakalandıkları ruh hastalığı...
_hepimiz meçhul kişiler olarak ölüyoruz. (Balzac!)
siyaset=>toplumsal düzenleri ayakta tutmak veya yıkmak için başvurulan güç yöntemleri ideoloji=> bu yöntemleri anlamlandırma alanında ifade edilme biçimleri. ideoloji üzerinde çalışmalar anlamın (veya imlemin) tahakküm ilişkilerini sürdürmeye hizmet ettiği durumlar üzerinde çalışmalar yapmaktır. ideoloji dil'le değil söylem'le ilgili bir meseledir. ideoloji, belli insan özneleri arasında , dil'in belirli etkiler yaratmak amacıyla fiilen nasıl kullanıldığıyla ilgili bir şeydir
_her köyde "anavatan için ölenlerin anısına" dikilmiş bir tepeden bakan ve yerlerine kaçakların anıtlarını dikmek istiyoruz. Kaçakların anısına dikilen anıtlar aynı zamanda savaşta ölenleri de temsil edecektir; çünkü onların hepsi savaşa lanet okuyarak ve kaçanların mutluluğunu kıskanarak öldüler. Direniş hareketleri kaçaklardan doğdu. (Anti-faşist partizan, Venedik, 1943)
bir diğerini ezen her ulus, kendi zincirlerini yapmak için demir döğer
procrustean:yunan mitolojisindeki, efsanevî dev Procrustes, misafirlerinin boylarını yatağa uydurmak için çekip uzatır ya da kısaltırdı.
_zulmün kal'ası var, /hakkın da bükülmez kolu, dönmez yüzü vardır. (tevfikFİKRET)

Hiç yorum yok:

Pages